Att jobba med hundar är en dröm för många – men hur tar man steget? Här delar Frida Olsson, en av lärarna på Royal Dog Education, med sig av sina erfarenheter, favoritämnen och bästa tips för dig som vill satsa på en karriär inom hund.
Vilka utbildningar håller du i på Royal Dog Education?
Jag är lärare för flera utbildningar på Royal Dog Education, inklusive Hundinstruktörsutbildningen, Tävlingslydnadsinstruktör för Startklass–Klass 1, Tävlingslydnad Klass 2–3, Lydnadstränare Startklass–Klass 1, Lydnadstränare Klass 2–3, Agilityinstruktör Steg 1 och 2, Agilitytränare Steg 1 och 2, Tränarutbildningen samt Hunden – en djupdykning.
Hur länge har du arbetat med hundar och utbildat andra?
Jag har arbetat med hundar sedan 2000 som Instruktör och som lärare sedan 2014.
Vad var det som gjorde att du ville arbeta med att utbilda andra inom hundyrken?
Jag tycker att inlärning och coachning är fascinerande, oavsett om det gäller hundar eller människor. Att få dela med mig av min kunskap och hjälpa andra att utvecklas är otroligt givande.
Hur skulle du beskriva utbildningarna på Royal Dog Education?
Utbildningarna är djupgående och erbjuder mycket individuell feedback, vilket gör att varje elev får möjlighet att utvecklas i sin egen takt.
Har du någon favoritdel av utbildningarna som du tycker är extra rolig eller viktig?
I Hundinstruktörsutbildningen är det definitivt ”Hundens språk” – en oerhört viktig och rolig del som jag älskar att jobba med. Jag tycker även att fjärrdirigering och fotgående är fantastiskt att undervisa.
Vad tror du är den största utmaningen för elever som utbildar sig inom hundyrken?
Det finns många aktörer i branschen, och det kan vara en utmaning att hitta en utbildning som ger en solid grund och som också stämmer överens med ens egna värderingar och mål.
Hur tycker du att hundbranschen har utvecklats under de senaste åren?
Jag tycker att en mycket positiv trend är att fler och fler håller sig uppdaterade med den senaste forskningen och utvecklar sina kurser och utbildningar utifrån detta.
Vad ser du som viktiga framtida kompetenser för de som vill arbeta med hundar?
Jag tror att det är viktigt att ha en solid grund i etologi, inlärningspsykologi och raskunskap, samt att ha många olika verktyg och övningar i sin verktygslåda när man går ut i arbetslivet.
Finns det någon ny utbildning eller kurs du skulle vilja se på Royal Dog Education?
Jag skulle gärna vilja se en kurs som fokuserar mer på nosarbete, då det är ett område som jag tror kommer att bli allt mer efterfrågat.
Vad är ditt bästa tips till någon som funderar på att gå en utbildning hos Royal Dog Education?
Om du inte redan har en Hundinstruktörsutbildning är det en bra idé att börja med den. Den ger en bred grund och ger dig möjlighet att komplettera med våra tilläggsutbildningar som Tävlingslydnad, Agility, Rallylydnad och mer.
Har du någon minnesvärd eller rolig upplevelse från undervisningen du vill dela?
Det finns många roliga och minnesvärda ögonblick, men det roligaste är när elever verkligen utvecklas genom utbildningen och börjar blomma ut – det känns som en stor framgång att få vara en del av deras resa!
Vad är ditt bästa tips till någon som vill börja arbeta med hundar?
Skaffa en bred grund och utveckla gärna din egen nisch. Det ger både flexibilitet och specialiserad kunskap som gör att du kan sticka ut i branschen.

Vill du komma i kontakt med Frida?
Maila: info@royaldogeducation.se

Av Frida Larsson
Social Media Manager
frida@goteborgshundarena.se